top of page
ΣΗΜΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ  ΠΑΣΟΔΔΥ (1).PNG
Δράσεις: Welcome

Οι δράσεις του Συλλόγου

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

16/6/2017 διοργανώνεται από την 3μελή Ομάδα Πρωτοβουλίας ιδρυτική καταστατική συνέλευση στη
Θεσσαλονίκη, στην οποία εγκρίνεται το καταστατικό του υπό ίδρυση συλλόγου και
εκλέγεται προσωρινή πενταμελής Διοικούσα Επιτροπή η οποία εξουσιοδοτείται, να αναλάβει τη
διαδικασία της επίσημης αναγνώρισης του συλλόγου και της διενέργειας εκλογών
για την ανάδειξη του πρώτου Δ.Σ. του συλλόγου.
Μετά την υπογραφή του ιδρυτικού καταστατικού του συλλόγου από τη συνέλευση
των ιδρυτικών του μελών, ξεκινούν οι διαδικασίες της κατάθεσης του καταστατικού
στις αρμόδιες δικαστικές αρχές οι οποίες ολοκληρώνονται με την επίσημη
αναγνώριση από το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στις 21/9/2017 του ΠΑνελλήνιου
Συλλόγου ΟΔοντιάτρων του Δημόσιου τομέα Υγείας με την επωνυμία
ΠΑ.Σ.ΟΔ.Δ.Υ. και Α.Μ. 10264
Πρώτη παρέμβαση της ομάδας πρωτοβουλίας, αφορά την κατάργηση του
απαξιωτικού και προσβλητικού για τον Οδοντιατρικό κλάδο άρθρου 26 του ν. 4316/
24-12-2014, που απέκλειε τους Οδοντιάτρους από τη δυνατότητα ορισμού τους ως
Συντονιστών Διευθυντών Υγειονομικών Μονάδων.
Καταργήθηκε μετά από σκληρή και επίμονη προσπάθεια ενός ολόκληρου χρόνου
και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 47 του ν.4368/20-2-2016 το οποίο ισχύει μέχρι
και σήμερα.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Πρώτο μέλημα της διοικούσας επιτροπής και του Δ.Σ. ήταν η μαζικοποίηση του συλλόγου, απαραίτητη προϋπόθεση για το κύρος και την αποτελεσματικότητα κάθε συλλογικού φορέα, με την εγγραφή νέων μελών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Προηγήθηκε βέβαια τηλεφωνική επικοινωνία και προσωπική συνάντηση με τον κάθε συνάδελφο, καθώς και  συνομιλία και ανάπτυξη από τα μέλη του Δ.Σ. της αναγκαιότητας συσπείρωσης, γύρω από τον κατεξοχήν αντιπροσωπευτικό κλαδικό φορέα των Οδοντιάτρων του δημοσίου που είναι ο Σύλλογός μας.    
Παράλληλα  αφού   έγινε γνωστή η παρουσία του συλλόγου σε όλους τους αρμόδιους  προϊστάμενους φορείς,  με σχετικά επίσημα έγγραφα που απεστάλησαν στο Υ.Υ.Κ.Α. και στις Υ.ΠΕ. και μέσω αυτών σε όλες τις υγειονομικές μονάδες της χώρας,  προχώρησε  σε διάφορες θεσμικές παρεμβάσεις, σε  ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά  τον  Οδοντιατρικό κλάδο, αλλά και σε επιμέρους προβλήματα που αντιμετώπισαν συνάδελφοι από πολλές περιοχές της χώρας.
Σημαντική θεσμική παρέμβαση έγινε τον Ιούλιο του 2017 κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την Π.Φ.Υ. όπου στο άρθρο 14 επιχειρήθηκε  για άλλη μια φορά ο ρατσιστικός αποκλεισμός των Οδοντιάτρων από τις διοικήσεις των Πρωτοβάθμιων υγειονομικών Μονάδων. Το άρθρο καταργήθηκε και παρέμεινε το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε με το άρθο 47 του ν.4368.
Άλλη μία σημαντική θεσμική παρέμβαση της Διοικούσας Επιτροπής προς τον Υπουργό Υγείας, έγινε στις 8/11/2017 για τροποποίηση του άρθρου 4 του νομοσχεδίου που αφορούσε το ωράριο των Γιατρών του Ε.Σ.Υ. όπου επιχειρήθηκε κατάργηση ουσιαστικά  των εφημεριών των Οδοντιάτρων, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ιατρικούς κλάδους.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Οι δράσεις του συλλόγου διακρίνονται σε τέσσερις (4) κατηγορίες:

ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ σε πάρα πολλές  υγειονομικές μονάδες της Ελλάδας για ενημέρωση και εγγραφή συναδέλφων στο σύλλογο ( Γύρω στις 20 εξορμήσεις σε 4 χρόνια)


ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΩΝ στο Υπουργείο Υγείας και στις  Δ.Υ.ΠΕ. με τις θέσεις, τις απόψεις και τις εμπεριστατωμένες προτάσεις του συλλόγου μας, για επίκαιρα και διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν το κλάδο των οδοντιάτρων του δημοσίου.

Συγκεκριμένα κατατέθηκαν  πολλαπλά  υπομνήματα για τα εξής θέματα του κλάδου

ΘΕΣΕΙΣ –ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑ.Σ.ΟΔ.Δ.Υ. ΓΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ  ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ.

ΟΔΗΓΙΕΣ-ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΔ. ΤΜΗΜΑΤΩΝ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΔΗΓΙΩΝ  ΚΑΙ  ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ            

ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΟΔΟΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ  διαΝΕΟσις  ΓΙΑ  ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΕΠΙΛΟΓΗ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΑ.Σ.ΟΔ.Δ.Υ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ  για επίλυση προβλημάτων συναδέλφων

     Έγιναν οι εξής παρεμβάσεις σε Νοσοκομεία, Υ.ΠΕ. και Υπουργείο Υγείας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΥΓ. ΜΟΝ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕ 5η Υ.ΠΕ. ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕ  ΥΓ. ΜΟΝΑΔΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΑ.Σ.ΟΔ.Δ.Υ. ΣΕ 6η Υ.ΠΕ. ΓΙΑ Γ.Ν.ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ 3ης Υ.ΠΕ.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ 3ΗΣ Υ.ΠΕ.

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ Π.Γ.Ν.Ε. Φ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΟΔ. ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ Κ.Υ.4ΗΣ Υ.ΠΕ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ  ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ 6ΗΣ Υ.ΠΕ.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΑ.Σ.ΟΔ.Δ.Υ. ΠΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Γ.Ν.ΒΕΡΟΙΑΣ

ΘΕΣΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Π.Γ.Ν.ΑΤΤΙΚΟΝ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣ 3Η Υ.ΠΕ ΓΙΑ ΤΟ Ο.Ε.Κ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑ.Σ.ΟΔ.Δ.Υ. ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. Γ.Ν.ΑΡΤΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ  Κ.Υ. ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Γ.Ν. ΑΡΤΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Δ.Σ. ΜΕ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ- Δ.Υ.ΠΕ.

Τέσσερις συναντήσεις του Δ.Σ. στο Υπ. Υγείας για συζήτηση και κατάθεση αιτημάτων
Τρεις συναντήσεις Δ.Σ. με τις διοικήσεις 3ης,4ης ΚΑΙ 5ης Υ.ΠΕ

ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟY

  • Άμεση πρόσληψη Οδοντιάτρων στο Ε.Σ.Υ. για κάλυψη των πολλών κενών οργανικών θέσεων, με σκοπό τη βελτίωση της προβλεπόμενης αναλογίας Οδοντιάτρων –Ασθενών, η οποία είναι σήμερα ακόμη πιο επιβαρυμένη, λόγω δραματικής μείωσης του Οδοντιατρικού προσωπικού, τα τελευταία χρόνια.

  • Άμεση πρόσληψη ειδικών πτυχιούχων βοηθών οδοντιατρείου για κάλυψη των αναγκών των οδοντιατρικών τμημάτων.

  • Διεκδίκηση χορήγησης ανθυγιεινού επιδόματος το οποίο δικαιούνται οι Οδοντίατροι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο ιατρικό κλάδο.

  • Ισότιμη μεταχείριση με τους υπόλοιπους γιατρούς του Ε.Σ.Υ.( όπως φυσικά προβλέπεται και από τους ιδρυτικούς νόμους του Ε.Σ.Υ.), στα θέματα εφημεριών, διοίκησης, βοηθητικού προσωπικού, μηχανοργάνωσης κ.λ.π.

  • Οργάνωση των Οδοντιατρικών τμημάτων με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων, για ποιοτική και ασφαλή άσκηση του Οδοντιατρικού έργου.

  • Διάθεση αναλώσιμων και πάγιων υλικών, απαραίτητων για την επιστημονικά ενδεδειγμένη άσκηση της οδοντιατρικής.

  • Ακριβής προσδιορισμός του προβλεπόμενου επιστημονικού έργου των Οδοντιάτρων του Δημόσιου Τομέα Υγείας., μέσα στα υφιστάμενα πλαίσια λειτουργίας των Οδοντιατρικών Τμημάτων.

  • Καθορισμός της χρονικής διάρκειας των επεμβατικών Οδοντιατρικών περιστατικών, σύμφωνα με τα διεθνώς προβλεπόμενα επιστημονικά πρωτόκολλα.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

  • Είναι ο ιατρικός κλάδος που παρέχει ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών, προληπτικών, θεραπευτικών και χειρουργικών υπηρεσιών.

  • Είναι το μόνο ιατρικό πεδίο που αφορά επιδημιολογικά το σύνολο του πληθυσμού.

  • Ίσως ο μοναδικός ιατρικός κλάδος που καταγράφει επιδημιολογικά στοιχεία παιδικού πληθυσμού αλλά και ενηλίκων, τα αξιολογεί, τα επεξεργάζεται και τα χρησιμοποιεί για τη πρόληψη και τη προαγωγή της υγείας και όχι για τη διαχείριση της ασθένειας, όπως γίνεται συνήθως με τους περισσότερους από τους άλλους κλάδους.

  • Είναι επίσης ο μόνος κλάδος από τον οποίο ζητούνται από την αρχή λειτουργίας του Ε.Σ.Υ., αναλυτικά στατιστικά στοιχεία προληπτικών και αποκαταστατικών παρεμβάσεων στον πληθυσμό, εστιάζοντας τη προσοχή σε ποσοτικές και όχι ποιοτικές παραμέτρους, παραβλέποντας φυσικά τον αυξημένο χρόνο που απαιτεί η αντιμετώπιση ενός οδοντιατρικού περιστατικού, καθώς και τις κάθε είδους αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι λειτουργοί της στοματικής υγείας στο δημόσιο τομέα.

  • Η οδοντιατρική περίθαλψη, η αποκατάσταση δηλαδή της στοματικής υγείας ενός ανθρώπου , αποτελεί μια εξαιρετικά εξειδικευμένη και υψηλού κόστους διαδικασία, η οποία συντίθεται από την συνύπαρξη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, σημαντικού αριθμού συσκευών και εξοπλισμού, ειδικό χώρο με συγκεκριμένες προδιαγραφές και, φυσικά, την ανάλογη χρηματοδότηση των παρεχομένων υπηρεσιών

  • Η πολυπλοκότητα των οδοντιατρικών υπηρεσιών τις κατατάσσει στις ακριβότερες ιατρικές υπηρεσίες.

  • Η λειτουργία των Δημόσιων Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, αντιμετωπίζει σημαντικές και πολύπλευρες δυσκολίες, όπως είναι η κατάσταση του οδοντιατρικού εξοπλισμού, η προμήθεια σε οδοντιατρικά υλικά, το ασαφές λειτουργικό πλαίσιο, η απουσία οργάνωσης και αξιολόγησης κ.ά.

  • Επιπρόσθετα ο πολύ μικρός αριθμός των Οδοντιάτρων που έμειναν στο Ε.Σ.Υ. ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και οι αυξημένες ανάγκες για οδοντιατρική περίθαλψη στο δημόσιο τομέα, λόγω και της φτωχοποίησης του ελληνικού πληθυσμού, επιτείνουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα και τις δυσκολίες.

Η οδοντιατρική είναι, κατά βάση, χειρουργική ειδικότητα

  • Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται, καθημερινά, να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία των μονάδων και την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού (εξοπλισμός, πρωτόκολλα ασφάλειας, απολύμανση χώρου, αποστείρωση εργαλείων, αναγκαία παρουσία βοηθητικού προσωπικού κ.ά.).

  • Την ευθύνη για την ασφαλή και υγιεινή, για προσωπικό και ασθενείς, άσκηση της κάθε οδοντιατρικής πράξης έχει αποκλειστικά ο οδοντίατρος, χωρίς όμως να του παρέχονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

  • Το οδοντιατρικό τμήμα κατά προτεραιότητα, έχει απόλυτη ανάγκη παρουσίας βοηθητικού προσωπικού, σε όλο το φάσμα των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχει, κάτι που σε ελάχιστες περιπτώσεις τηρείται, λόγω άρνησης διάθεσης προσωπικού, από τους υπεύθυνους των υγειονομικών μονάδων.

  • Ο χώρος του οδοντιατρικού τμήματος είναι ιδιαίτερα μολυσματικός, λόγω και της διασποράς μολυσματικού βιολογικού υλικού από το αεροζόλ που δημιουργείται από τα περιστροφικά κοπτικά εργαλεία, καθώς και από το βιουμένιο των σωληνώσεων του νερού του οδοντιατρικού μηχανήματος. Είναι επίσης εκτεθειμένος στην ακτινοβολία του ακτινογραφικού μηχανήματος το οποίο πρέπει να υπόκειται σε τακτικό έλεγχο για καλή και ασφαλή λειτουργία από εξειδικευμένο τεχνικό.

  • Είναι η μόνη ιατρική ειδικότητα που ο γιατρός πρέπει να μεριμνήσει , να καταγράψει τις ανάγκες σε αναλώσιμο και μη υλικό και να επιλέξει από τα προσφερόμενα συμβατικά η μη υλικά άσχετα αν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούν τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα.

  • Ο Οδοντίατρος είναι ο μόνος από τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. που έχει την ευθύνη διαφύλαξης των διάφορων αναλώσιμων και μη υλικών, όπως και της ακεραιότητας και της καλής λειτουργίας των συσκευών και των μηχανημάτων.

  • Στο Οδοντιατρείο επιτελούνται, διάφορες επεμβατικές ιατρικές πράξεις, πολλές φορές ιδιαίτερα εργώδεις, με τους ασθενείς σε πλήρη συνείδηση, χωρίς τη δυνατότητα της ελάχιστης ‘ενσυνείδητης καταστολής’ ( από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, χρόνιο αίτημα του κλάδου), με όλες τις γνωστές αρνητικές συνέπειες, στη συνεργασία και στην αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των ιατρικών πράξεων.

  • Ο Οδοντίατρος λειτουργεί εκτός από κλινικός γιατρός και ως ακτινολόγος –ακτινοχειριστής, εν μέρει ως αναισθησιολόγος, ως παρασκευαστής διαφόρων φυραμάτων, ως ψυχολόγος για πολλά περιστατικά παιδιών αλλά και ενηλίκων με φοβίες και άλλα προβλήματα που θέλουν υποστήριξη, ως βοηθός οδοντιατρείου στις περισσότερες περιπτώσεις που δεν διατίθεται προσωπικό, ως διαχειριστής υλικού κ.α.

  • Οι εφημερίες των Οδοντιάτρων, οι οποίες πολλές φορές μεταβάλλονται ως προς το είδος, η και καταργούνται εντελώς, με αποκλειστικά και μόνο οικονομικά κριτήρια, διενεργούνται με μόνο ένα εφημερεύοντα, σε αντίθεση με όλους τους άλλους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. Μπορεί να εφημερεύει σε άλλη υγειονομική μονάδα από αυτήν που υπηρετεί, όπου ο καθένας γνωρίζει καλά τις συνθήκες του δικού του χώρου και να καλύπτει τις περισσότερες φορές πολύ μεγαλύτερη περιοχή, από αυτή της υγειονομικής ευθύνης του, χωρίς βοηθητικό προσωπικό και χώρο εφημερίου.

  • Τέλος ο Οδοντίατρος καλείται να επιτελέσει το σημαντικό αλλά και δύσκολο επιστημονικό του έργο, τις περισσότερες φορές σε ένα κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον υποτίμησης έως και απαξίωσης( για διάφορους λόγους), του ρόλου και της σημασίας που έχει, η διατήρηση και η προαγωγή της στοματικής υγείας, ως αναπόσπαστο και θεμελιώδες τμήμα της γενικότερης υγείας του ανθρώπου.

Δράσεις: News
bottom of page